Cuvée Charlotte 2012

“ Un vin foarte sofisticat cu un aspect glorios – sănătos și nuanţat. Are un nas complex şi plin de viaţă. Unul dintre puţinele vinuri roşii căruia nu trebuie sa-i fie frică de taninuri. Un echilibru excelent, dar şi un viitor pe măsură. Un vin încântător. “
Jancis ROBINSON, Master of Wines
SOIUL DE STRUGURI Cabernet Sauvignon 50%, Merlot 36%, Fetească Neagră 14%
MIROS complex: fructe rosii (coacaze, afine), prune uscate, trufe, scortisoara
GUST mure rosii, fructe coapte (visine, prune) ; un vin elegant dar puternic, cu tanini slefuiti care se imbina perfect cu aciditatea; echilibrat, cu senzatie de dulce, final lung si persistent
CU CE MENIU SE SERVESTE in special carne rosie, cum ar fi vită argentiniană la grătar, miel la cuptor, vânat, branzeturi maturate dar si desert cu ciocolata neagra
TEMPERATURA DE SERVIRE 16-17°C
POTENTIALUL DE INVECHIRE minim 15 ani
DESCRIERE

Anul 2012 a fost un an foarte bun în Ceptura, chiar daca a inregistrat excese de temperaturi atat in iarna cat si in timpul verii.  Soiurile rosii au dat vinuri de o calitate peste cea a anilor precedenti.

Cuvée Charlotte 2012 alătură din nou trei soiuri: cabernet sauvignon, merlot si fetească neagră, selecţionate de pe cele mai reprezentative parcele din viile noastre din Ceptura şi maturate între 8 şi 12 luni în baricuri de stejar.

Vinurile alese pentru Cuvée Charlotte sunt selectionate cu deosebita grija: incepand cu parcelele unde se coc strugurii, care au varste de peste 10 ani, si expunere optima beneficiind de o urmarire mai atenta pe perioada de vegetatie. Ele sunt vinificate in vase de beton, prin metoda traditionala (scufundarea manuala a caciulii, macerare postfermentativa, recuperare doar a vinului ravac, fara presare). Fermentatia secundara (malo-lactica) se face in baricuri cu varste intre 1 si 3 ani, iar maturarea in baric dureaza intre 8 si 12 luni, depinzand de soi (feteasca neagra petrece mai putin timp in contact cu stejarul, cabernetul sauvignon mai mult). Pe masura ce vinurile isi desavarsesc maturarea, sunt trase din baricuri in vase mici de inox unde asteapta ca intreg lotul sa fie gata pentru asamblarea finala. Aceasta operatiune poate dura si 12 luni, de calitatea ei depinzand potentialul de invechire al vinului. Intreg lotul se imbuteliaza intr-un singur tiraj si nu sufera conditionari majore; am ales sa lasam Cuvée Charlotte sa se exprime in forma lui naturala. Maturarea la sticla dureaza minim 9 luni; recolta 2012 a fost imbuteliata in 21 octombrie 2015.

Acesta este al 13-lea Cuvée Charlotte pe care il producem. Poarta numele fiicei celei mari a fondatorului firmei, Contele Guy de POIX.

Din acest an de recolta s-au produs 7986 sticle de 750 ml si 476 sticle de 1500 ml.

Fisa tehnica Cuvee Charlotte 2012 DOWNLOAD
CUMPARA